Metisse Isolatie Oorsprong en Concept

0
Metisse Duurzame Isolatie www.duurzaamhuisentuin.nl

Metisse Duurzame Isolatie www.duurzaamhuisentuin.nl

In 2005 start de Franse coöperatie Le Relais met de onwikkeling van een isolatiemateriaal van oude kleding wat in 2007 als het product Metisse de Franse markt betreedt. Drie jaar later wordt Metisse door VRK Isolatie in Nederland en Vlaanderen geïntroduceerd. Deze organisatie ontstaat door een samenwerking tussen Vernooij Secondhand (kledingsorteerbedrijf), Stichting KICI kledinginzameling (kledingcollecteerder) en het Franse Le Relais (collecteerder, sorteerder en producent Metisse). Zo is dit in Frankrijk reeds succesvolle product tegenwoordig ook in Nederland verkrijgbaar.

Isoleren met kleren, voor een duurzame toekomst

Jezelf warm houden met spijkerbroeken van katoen en truien van wol. Het idee is eigenlijk niet eens erg revolutionair en toch is het op deze wijze nooit in de praktijk gebracht.

Het afgelopen decennium is de kwaliteit van de textiel blijven dalen. Deze “wegwerp” kleren die voor een lage prijs worden verkocht, zijn dan ook al weer snel terug te vinden in de kledingcontainers. Het is echter vaak onmogelijk om hiervoor een tweede eigenaar te vinden. Geconfronteerd met dit economische en ecologische probleem is Le Relais gestart met zoeken naar een alternatief voor de kleding die anders verbrand zou worden.

Voor ruim de helft van alle ingezamelde kleding is nu een veel beter alternatief dan de afvalberg: upcyclen tot isolatiemateriaal. Deze niet meer herdraagbare kleding (zo’n 85% katoen) wordt verwerkt tot het hoogwaardige thermische en akoestische isolatiemateriaal Metisse.

Metisse is het énige isolatiemateriaal dat op alle drie de peilers van duurzaamheid scoort: vanwege 85% gerecyclede kleding is het zeer goed voor het milieu (Planet), de kledinginzameling en -sortering wordt gedaan door mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt (People), en door te isoleren gaat de energierekening omlaag (Profit) en is de cirkel rond!

Metisse is gemaakt van niet meer herdraagbare kleding

•Houdt de zomerwarmte 6 – 8 uur buiten.
•100% irritatie-vrij te installeren.
•Uitmuntende akoestische absorptie.
•Beste keus voor mens en milieu.

http://www.duurzaamhuisentuin.nl

Share.

About Author

Comments are closed.